Fermenteeritud joogid valmivad suuremalt jaolt tänu suhkrule, mis muudetakse pärmi või bakterite abil kääritamise teel alkoholiks või orgaanilisteks hapeteks. Seega fermenteerimine on tehnoloogia, mille abil on võimalik luua üheaegselt nii ainulaadseid maitseid ja tekstuure, kui ka tõsta joogi toiteväärtust.
Alkoholi sisaldusega kääritatud joogid
Alkohoolsed kääritatud joogid on valmistatud kääritamise teel, mille käigus suhkrud muudetakse pärmi või bakterite abil alkoholiks ja süsihappegaasiks. Need joogid sisaldavad sõltuvalt käärimisprotsessi ajalisest kestvusest ja jääksuhkru sisaldusest erinevas koguses alkoholi.
Madala alkoholisisaldusega kääritatud joogid on näiteks:
Õlu: populaarne alkohoolne jook, mis on valmistatud odralinnaste või muude terade kääritamisel humala, vee ja pärmiga.
Vein: kääritatud viinamarjadest või muudest puuviljadest valmistatud alkohoolne jook.
Siider: õuna- või pirnimahla kääritamisel toodetud jook.
Mõdu: iidne jook, mis on valmistatud veega segatud käärivast meest.
Kanged alkohoolsed joogid (nt viski, viin, rumm) saadakse destilleerimismeetodil kääritatud teraviljadest, puuviljamahlast, suhkruroo melassist või paljudest muudest koostisosadest.
Sake: Jaapani riisivein on valmistatud poleeritud sake riisi kääritamisel, kasutades protsessi juures koji hallituse eoseid ja pärmi.
Tequila ehk Mehhiko piiritus saadakse agaavitaimede destilleerimise teel.
Alkoholivabad kääritatud joogid
Need valmivad küll kääritamise teel, kuid jookides olev pärmi osakaal on sedavõrd väike, et joogil puudub uimastav mõju. Alkoholisisaldus jääb enamasti vahemikku 0,05-2%, mis on sarnane keefirile.
Kombucha: terav ja kergelt kihisev teejook, mis on valmistatud magustatud musta või rohelise tee kääritamisest SCOBY-ga (symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).
Vesikeefir: Vesikeefir on alkoholivaba probiootikumirikas jook, mis on valmistatud suhkruvee või kookosvee kääritamisel kasulikke bakterikultuure sisaldavate vesikeefiriteradega.
Tiibeti piimaseen: sarnane vesikeefiriga, kuid seda valmistatakse piimast. Selleks kasutatakse spetsiaalseid piimakeefiri terasid, mis sisaldavad bakterikultuure, mis muudavad laktoosi käärimise tulemusel piimhappeks.
Kvass: traditsiooniline Ida-Euroopa jook, mis on valmistatud leivast, veest, suhkrust ja mõnikord ka puuviljadest või ürtidest.
Ingveriõlu: alkoholivaba ingverimaitseline jook, mille valmistamiseks kasutatakse värsket ingverijuurt
Fermenteeritud joogid valmivad loomuliku käärimisprotsessi toimel tänu mitmesugustele elus bakterikultuuridele.
Kääritatud joogid on sageli madalama suhkrusisaldusega kui teised magusad joogid nagu limonaad või mahl.
Käärimisprotsessi abil on võimalik saavutada väga rikkalikke ja huvitavaid maitsekooslusi.
Vahest juba ainuüksi seepärast, et fermenteeritud joogid aitavad:
Fermenteeritud joogid sisaldavad kasulikke probiootikume, mis edendavad tervet soolestiku mikrofloorat ja parandavad seedimist.
Fermenteeritud jookides leiduvad probiootikumid aitavad tugevdada immuunsüsteemi.
Fermenteeritud toitude ja jookide tarbimine aitab organsimil paremini omastada toidust toitaineid.
Mõnede uuringute alusel on leitud, et teatud fermenteeritud toitudes leiduvad probiootikumid mängivad olulist rolli tervisliku kehakaalu säilitamisel.
Kõik eelpool nimetatud fermenteeritud joogid tasuvad avastamist. Usun, et paljudega neist oled juba moel või teisel ka tuttav. Vähem teatakse täna Eestis küll vesikeefirist, kuid usun, et on vaid aja küsimus, mil Elusees mullijoogid jõuavad paljude inimeste südamesse.