Elus bakterikultuuridega rikastatud mullijoogid

Fermenteeritud joogid

Fermenteeritud joogid valmivad suuremalt jaolt tänu suhkrule, mis muudetakse pärmi või bakterite abil kääritamise teel alkoholiks või orgaanilisteks hapeteks. Seega fermenteerimine on tehnoloogia, mille abil on võimalik luua üheaegselt nii ainulaadseid  maitseid ja tekstuure, kui ka tõsta joogi toiteväärtust. 

 

suhkruvesi

Fermenteeritud joogid jagunevad lõppsaadusest lähtuvalt kahte rühma:

Alkoholi sisaldusega kääritatud joogid

Alkohoolsed kääritatud joogid on valmistatud kääritamise teel, mille käigus suhkrud muudetakse pärmi või bakterite abil alkoholiks ja süsihappegaasiks. Need joogid sisaldavad sõltuvalt  käärimisprotsessi ajalisest kestvusest ja jääksuhkru sisaldusest erinevas koguses alkoholi. 

 

Madala alkoholisisaldusega kääritatud joogid on näiteks:

Õlu: populaarne alkohoolne jook, mis on valmistatud odralinnaste või muude terade kääritamisel humala, vee ja pärmiga.

Vein: kääritatud viinamarjadest või muudest puuviljadest valmistatud alkohoolne jook.

Siider: õuna- või pirnimahla kääritamisel toodetud jook.

Mõdu: iidne jook, mis on valmistatud veega segatud käärivast meest.

Kanged alkohoolsed joogid (nt viski, viin, rumm) saadakse destilleerimismeetodil kääritatud teraviljadest, puuviljamahlast, suhkruroo melassist või paljudest muudest koostisosadest.

Sake: Jaapani riisivein  on valmistatud poleeritud sake riisi kääritamisel, kasutades protsessi juures koji hallituse eoseid ja pärmi.

Tequila ehk Mehhiko piiritus saadakse agaavitaimede destilleerimise teel.

Alkoholivabad kääritatud joogid

Need valmivad küll kääritamise teel, kuid jookides olev pärmi osakaal on sedavõrd väike, et joogil puudub uimastav mõju. Alkoholisisaldus jääb enamasti vahemikku 0,05-2%, mis on sarnane keefirile.

Kombucha: terav ja kergelt kihisev teejook, mis on valmistatud magustatud musta või rohelise tee kääritamisest SCOBY-ga (symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).

Vesikeefir: Vesikeefir on alkoholivaba probiootikumirikas jook, mis on valmistatud suhkruvee või kookosvee kääritamisel kasulikke bakterikultuure sisaldavate vesikeefiriteradega.

Tiibeti piimaseen: sarnane vesikeefiriga, kuid seda valmistatakse piimast. Selleks kasutatakse spetsiaalseid piimakeefiri terasid, mis sisaldavad bakterikultuure, mis muudavad laktoosi käärimise tulemusel piimhappeks.

Kvass:  traditsiooniline Ida-Euroopa jook, mis on valmistatud leivast, veest, suhkrust ja mõnikord ka puuviljadest või ürtidest.

Ingveriõlu: alkoholivaba ingverimaitseline jook, mille valmistamiseks kasutatakse värsket ingverijuurt

Mis on fermenteeritud jookide eelised?

Fermenteeritud joogid valmivad loomuliku käärimisprotsessi toimel tänu mitmesugustele  elus bakterikultuuridele.

Kääritatud joogid on sageli madalama suhkrusisaldusega kui teised magusad joogid nagu limonaad või mahl.

Käärimisprotsessi abil on võimalik saavutada väga rikkalikke ja huvitavaid maitsekooslusi.

Miks eelistada fermenteeritud jooke tavpärastele gaseeritud jookidele?

Vahest juba ainuüksi seepärast, et fermenteeritud joogid aitavad:

Parandada seedimist

Fermenteeritud joogid sisaldavad kasulikke probiootikume, mis edendavad tervet soolestiku mikrofloorat ja parandavad seedimist.

Tugevdada immuunsüsteemi

Fermenteeritud jookides leiduvad probiootikumid aitavad tugevdada immuunsüsteemi.

Parandada toitainete kättesaadavust

Fermenteeritud toitude ja jookide tarbimine aitab organsimil paremini omastada toidust toitaineid.

Säilita tervislikku kehakaalu

Mõnede uuringute alusel on leitud, et teatud fermenteeritud toitudes leiduvad probiootikumid  mängivad olulist rolli tervisliku kehakaalu säilitamisel.

Vesikeefir

Millist jooki peaksin eelistama?

Kõik eelpool nimetatud fermenteeritud joogid tasuvad avastamist.  Usun, et paljudega neist oled juba moel või teisel ka tuttav. Vähem teatakse täna Eestis küll vesikeefirist, kuid usun, et on vaid aja küsimus, mil Elusees mullijoogid jõuavad paljude inimeste südamesse.